The Offset

Finalist: Best Garden Apartment Community (Four Stories or Less)

Finalist
Contact: Multifamily Pillars of the Industry Awards
pillars@nahb.org

The Offset building
The Offset lobby
The Offset entertainment area
The Offset tv room
The Offset kitchen
The Offset game room

Location: Sacramento, CA
Award Applicant: The Wolff Company
Architect: Katerra, ORB Architect, Studio15
Developer: The Wolff Company
General Contractor: CSI
Interior Designer: Private Label International
Photographer: Daniel O’Connor Photography
Project Website: theoffsetapts.com

Project Statement

The Offset is located on a 14.68-acre parcel in the North Natomas area of Sacramento, Calif., and comprises 16 three-story walk-up residential buildings, 10 two-story carriage buildings, and a stand-alone clubhouse with innovative virtual meeting spaces, co-working lounges, game room, kitchen, mail room and fitness center. Outdoor amenities include a pool and spa, barbecues, dog park, a pickleball court and a playground.

In addition to the new trails onsite within the community’s open space, the project provides pedestrian/bike access to the trail systems along the Golden State Highway. The overall property aesthetic stands out against the other apartments in the area.

Drawing from the understated depth of Sacramento, the design is modern with hints of boldness. Sacramento is not flashy, but unique, and has a rooted history from Sutter’s Fort to Old Sacramento. The art culture is very well-rounded, and the music, nightlife, and restaurant scenes are well-known for their variety.

The Offset embodies this in a blend of warm woods, custom artwork, vintage and classic furniture stylings, and sleek surfaces. The color palette ties in the red brick of many of Sacramento’s historic landmarks, the yellow from the iconic Tower Bridge, and the blues of the official city seal and logo. Several patterns used also evoke the feeling of movement, emulating the busy city streets and the proximity to the airport.

The site contains a variety of ornamental landscaping, with drought-tolerant trees, shrubs, and groundcovers. The landscaping provides a diversity of colors and textures throughout the project, which adds to the aesthetic appeal of the development.